Sosyal Medya Akımları Yüzünden Teknolojinin Kölesi Olmak - AnlaSevgimi.Com Chat Sohbet

Sosyal Medya Akımları Yüzünden Teknolojinin Kölesi Olmak


Sosyal Medya Akımları Yüzünden Teknolojinin Kölesi Olmak

Sosyal medyanın hayatımızdaki yerini irdelemeye gerek yoktur. Akıllı telefon teknolojisinin 2010’lu yıllarla beraber insanların hayatına girmesinden sonra sosyal medya; istenilen her saniye ulaşılabilir bir nitelik kazanmıştır. Sosyal medya; insanların kendisini ifade etme yeridir. Sosyal medyada herkes, kendisinin patronudur. Bu noktada, sosyal medyanın güçlü etkisinin farklı akımlara yol açtığından bahsedilebilir. Sosyal medya akımları; popüler olmakla beraber sabun köpüğü etkisi yaratmaktadır. Bugün popüler olan bir akım, bir hafta sonra unutulmaktadır. Örneğin; ALS hastalığına dikkat çekmek için yapılan Ice Bucket Challenge; bundan birkaç yıl önce oldukça popüler bir sosyal medya akımıydı. Herkes, kafasında aşağı soğuk su dökerek çektiği videoları, sosyal medya hesabında paylaşarak bu hastalığa dikkat çekmek istiyordu. Bu akım sayesinde insanlar, ALS hastalığına karşı daha duyarlı hale geldiler. Ancak, bu duyarlılık, akımın unutulmasıyla beraber etkisini yitirdi. Bir başka deyişle, sosyal medya akımının bitmesiyle beraber insanlar akımın amacını unutarak farklı bir sosyal medya akımını beklemeye başladılar.

Sosyal medya akımları sayesinde insanlar, teknolojinin kölesi olmuşlardır. 2018 yılında uzun bir süre boyunca Falling Star adı verilen düşen yıldızlar akımı popülerdi. İnsanlar, düşen yıldızları temsil etmek için sosyal medya hesaplarında yere kapaklanmış hallerinin olduğu fotoğrafları paylaşıyorlardı. Falling Star ve daha birçok akım; aslında insanların kendilerini ispat etmek istediğinin bir göstergesidir. Bu akımlar; insanların sosyal medyada var olmasını sağlamaktadır. Günümüzde, sosyal medyada var olmak gerçekten çok önemlidir. Teknolojiyi kullananlar ile kullanmayanlar arasında uçurum vardır. Dijital yerliler ve dijital göçmenler kavramları bu konuyu açıklamak adına kullanılabilir. Dijital yerliler; teknolojiyi kullanan ve ona dair her detayı bilen kişilerdir. Dijital göçmenler ise teknolojiye yavaş yavaş uyum sağlamaya çalışan insanlardır. Günümüz şartlarına bakıldığında dijital göçmenlerin kalmadığı rahatlıkla söylenebilir. Herkes, dijital yerli statüsündedir. Hiç kimse, teknolojinin sunduğu imkanlardan geri kalmak istemez. Günümüzde, tüm insanların tekno vatandaş statüsünde olduğundan rahatlıkla bahsedilebilir. Ancak, teknolojiye hakim olmak aslında onun kölesi olmak anlamına gelmektedir. İnsanlar, bu köleliğin farkında olsa bile sosyal medyanın verdiği hazdan dolayı sosyal medya akımlarına katılmaktan vazgeçemezler.

Sosyal Medya Akımları Nasıl Ortaya Çıkıyor?

Aslına bakıldığında sosyal medya akımlarının nasıl ortaya çıktığına dair genel geçer bir sebep yoktur. 2019 yılına bakıldığında Trashtag akımı oldukça popülerdir. İnsanlar, Trashtag Challenge akımı altında dünyadaki çöp sorununa dikkat çekmeye çalışmaktadırlar. İnsanlar, çöplerle dolu olan yerleri temizlerler. Ardından, bulundukları yerin temiz görüntüsüyle ve çöp poşetleriyle fotoğraf çektirerek bu fotoğrafı sosyal medya hesaplarında paylaşırlar. Bu paylaşımdaki amaç, her ne kadar çöp sorununu ortadan kaldırmak olsa da insanların bu konuda ne kadar samimi oldukları tartışmaya açık bir konudur. Örneğin, Trashtag Challenge, Facebook’ta Byron Roman isimli bir kullanıcının çöp dolu alanın temizlenmeden önce ve sonra olmak üzere fotoğraflarını paylaşmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu fotoğrafların, Reddit’te paylaşılmasının ardından Trashtag Challenge bir anda popüler olmuştur. Bunun yanı sıra, tatile gidenlerin Instagram’da paylaştığı fotoğraflar, birtakım akımların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Örneğin, deniz kenarında güneşlenirken ayak parmaklarının fotoğrafının çekilmesi, Instagram’da oldukça popüler bir akım olmuştur. Çoğu kişi, bu tip bir paylaşımı gösteriş olarak algılasa da birçok kişi, böyle fotoğraflar paylaşmaktan geri kalmaz.

Sosyal Medya Akımlarının Ortaya Çıkma Sebepleri

Sosyal medya akımlarının oluşmasındaki ana etken, hiç şüphesiz internetin ulaşılabilir olmasıdır. 2000 ve öncesi dönemde, insanlar, kontörlerine göre konuşurken günümüzde ise sınırsız internet faktöründen dolayı insanların sosyal medyada geçirdikleri zaman artmıştır. İletişim araçlarının sayıca fazla ve gelişmiş olması; bir diğer etkendir. Tabletler, akıllı telefonlar ve taşınabilir iletişim araçları sayesinde istenilen her anın görüntülenmesi mümkün olmaktadır. Akıllı telefonların olmadığı zamanlarda insanlar, teknolojiyi ve interneti evde bırakıp dışarı çıkmaktaydı. Günümüzde ise mini bilgisayarlar, insanların ceplerinde taşınmaktadır. Kısaca ifade etmek gerekirse, sosyal medya akımlarının bu kadar yaygın hale gelmesinin sebebi budur. Bunun yanı sıra, akıllı telefonların varlığının fotoğraf sanatını öldürdüğünden rahatlıkla bahsedilebilir. İnsanlar, her an fotoğraf çekme şansına sahip olmaktadır. Sosyal medya akımlarının bir diğer ortaya çıkma sebebi ise hiç şüphesiz insanların birbirini taklit etme isteğidir.

Bir önceki yazımız olan 2019 Twitter Yenilikleri Nelerdir? başlıklı makalemizde Retweet Özelliği, Tweet sakla özelliği ve Tweetleri Düzenleme Özelliği hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir